Toonaangevend Nederlands ziekenhuis optimaliseert IT beheer met eG Enterprise

We zijn erg blij dat eG ons in staat stelt om pro-actief te zijn en dat we volledige controle en inzicht hebben in onze IT-infrastructuur om de best mogelijke & stabiele IT-omgeving voor onze eindgebruikers en patiënten te garanderen.Quote

Peter BakkerManager IT, Groene Hart Ziekenhuis  |  Download Case Study

Achtergrond

Citrix Application Monitoring in Hospital IT - GHZ Case Study

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda is een modern, flexibel, efficiënt en ondernemend ziekenhuis van en voor de ongeveer 300.000 inwoners van het Groene Hart. Jaarlijks verleent het ziekenhuis intramurale en poliklinische zorg aan zo'n 140.000 patiënten. Het GHZ hecht zeer veel waarde aan de kwaliteit van haar dienstverlening.

Om de security en het beheer te verbeteren is het ziekenhuis in 2014 overgegaan naar een gecentraliseerde infrastructuur, die draait op Citrix. De tech stack omvat:

 • Meer dan 550 servers die worden gebruikt voor toegang tot meer dan tweehonderd belangrijke medische applicaties
 • Verschillende web interface servers en een data collector
 • Microsoft SQL Server voor data opslag
 • VMware vSphere voor virtualisatie van alle belangrijke server applicaties
 • RES Software voor geautomatiseerd beheer van de gehele infrastructuur

De aanleiding om eG Enterprise in 2014 te gaan gebruiken, was in eerste instantie om te zoeken naar de onderliggende oorzaken van performance problemen. Medewerkers en patiënten ondervonden hinder van trage applicaties, maar de monitoringtools die door het GHZ ITOps-team werden gebruikt, konden hen alleen vertellen of systemen wel of niet werkten.

Dankzij eG Enterprise werd het mogelijk om de onderliggende oorzaken van performance issues te vinden. En kon het team tijd en budget gaan besteden aan het verbeteren van de IT-infrastructuur, in plaats van continu 'brandjes te blussen'.

Actuele uitdagingen

Inmiddels is de focus verschoven van het 'blussen van brandjes' naar pro-actief beheer en het bieden van uitstekende eindgebruikers ervaringen aan personeel en patiënten. Ook gaat het om het zo efficiënt mogelijk omgaan met de beschikbare mensen en middelen.

Om de 2.000 medewerkers te ondersteunen, bestaat het ITOps-team uit 6 beheerders die in shifts werken, waarbij elke beheerder tijdens zijn dienst verantwoordelijk is voor ongeveer 250 servers. Het aantal servers dat het ziekenhuis nodig heeft is toegenomen van 400 naar 550. De druk is hoog omdat er meer gedaan moet worden met hetzelfde aantal mensen en binnen hetzelfde budget, met behoud van een betrouwbare en stabiele infrastructuur die de eindgebruikers nodig hebben.

Welke voordelen biedt eG Enterprise

 • Het ziekenhuis is in staat om met hetzelfde aantal medewerkers meer servers te monitoren en te beheren omdat eG Enterprise het team helpt om efficiënter te zijn
 • Pro-actieve waarschuwingen helpen het team problemen op te lossen voordat deze tot een sneeuwbal effect leiden en er meer tijd en personeel nodig is om het probleem te herstellen
 • Downtime is tot een minimum beperkt, waardoor het IT-team zich kan concentreren op verbetering van de IT-infrastructuur in plaats van 'brandjes te blussen'
 • Er is minder behoefte aan externe consultants en het budget kan benut worden voor het verbeteren van de IT-infrastructuur
 • Grote IT-uitval of -problemen zijn aanzienlijk verminderd sinds de introductie van eG Enterprise en het team kan zich concentreren op het hebben van volledige controle en inzicht in de IT-omgeving
 • De ziekenhuismedewerkers kunnen volledig vertrouwen op de IT-omgeving, waardoor ze zo productief mogelijk kunnen werken, uitstekende patiëntenzorg kunnen bieden en het ziekenhuis geen negatieve media-aandacht krijgt

Van 'brandjes blussen' tot streven naar 100% uptime

Het ziekenhuis moet de best mogelijke zorg leveren aan haar patiënten en IT speelt daar een grote rol in. Medisch en administratief personeel is afhankelijk van IT-systemen om hoogwaardige patiëntenzorg te leveren en elke vertraging of uitval heeft daar invloed op.

Het IT-team van GHZ is voortdurend op zoek naar innovatie en maakt gebruik van de nieuwste technologieën en softwarereleases.

Het hebben van volledige controle over de IT-omgeving is bijzonder belangrijk. De zes beheerders moeten op elk moment weten wat de status en prestaties van al hun servers zijn en een waarschuwing krijgen op het moment dat er iets afwijkt van de normale situatie.


Watch Video
De ondersteuning van eG is fantastisch. Als er iets is waarbij we support nodig hebben, dan reageert het team snel en adequaatQuote Etienne Van Beek ICT Technisch Beheer  |  Download Case Study
 

De oplossing: hoe eG Enterprise GHZ helpt

Na de initiële implementatie in 2014 hielp eG Enterprise het team snel bij het identificeren van de elementen die uitval en performance problemen veroorzaakten. GHZ schat dat zij, door het verhelpen van deze problemen, meer dan €125.000 aan werkuren en externe consultants heeft kunnen heralloceren om de IT-infrastructuur te verbeteren en te upgraden.

Dankzij eG Enterprise kan het IT-team van GHZ zich tegenwoordig focussen op het beheren en upgraden van de infrastructuur in plaats van voortdurend bezig te zijn met escalaties van performance issues. Wanneer IT-problemen zich voordoen, is de kans op een sneeuwbaleffect groot, dus eG Enterprise helpt de beheerders om efficiënter te zijn en tijd te besparen door problemen op te lossen voordat ze de eindgebruikerservaring beïnvloeden.

Met behulp van eG Enterprise kan het team snel en bruikbare inzichten krijgen over hoe de problemen snel kunnen worden opgelost zonder extra geld te hoeven uitgeven aan het inhuren van de juiste consultants hiervoor.

Het platform is nu zo geïntegreerd in de dagelijkse workflow dat het onderdeel is van de dagelijkse routine. Het team weet onmiddellijk wat de status is van de IT-omgeving en kan direct zijn aandacht richten op wat nodig is

Bovendien wil het team niet worden overladen met waarschuwingen tijdens hun dagelijkse werkroutine. Daarom zijn de ingebouwde AIOps-functies, zoals dynamische drempels voor resources gebruik, tijdbesparend. Er zullen altijd periodes zijn waarin het gebruik hoger is dan normaal en eG Enterprise moet leren dat het op deze momenten lijkt alsof de normale drempels worden overschreden, maar dat het niet noodzakelijkerwijs een indicator is van een probleem, alleen netwerkcongestie.

Tot slot, nu GHZ zich richt op het upgraden en verbeteren van de IT-infrastructuur, zijn zij ervan verzekerd dat elke upgrade en / of vervanging, kan worden beheerd en gemonitord door eG Enterprise en hoeven ze niet te zoeken naar nieuwe monitoringoplossingen.

 

Over GHZ

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda is een modern en algemeen ziekenhuis van en voor inwoners van Midden-Holland. Het GHZ biedt hoogwaardige zorg en is goed bereikbaar op vier locaties: Gouda, Bodegraven, Schoonhoven en Zuidplas.

Over eG Innovations

eG Innovations helpt bedrijven over de hele wereld om haar IT-dienstverlening om te zetten in een concurrentievoordeel en daarmee bij te dragen aan het verhogen van de productiviteit, groei en winst. Veel van 's werelds grootste bedrijven gebruiken eG Enterprise-technologieën om de prestaties van IT-services te verbeteren, de operationele efficiëntie te verhogen, de IT-effectiviteit te waarborgen en de ROI-belofte van transformationele IT-investeringen in fysieke, virtuele en cloud omgevingen waar te maken.